Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről

Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről

Sejtszintű felbontással rendelkező jelölésmentes molekuláris pathológiai vizsgálatokra alkalmas tömegspektrometriás berendezés kifejlesztése


Tájékoztatás sikeres pályázatról

Tájékoztatás sikeres pályázatról

Robotizált invitro fertilizációs (IVF) embrionális tenyésztési rendszer fejlesztése


Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

„Az egészséges embriók korai fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló, új generációs, személyre/egyedre szabottan optimalizált embrionális tápoldat kifejlesztése”


Sikeres pályázat - tájékoztatás

Sikeres pályázat - tájékoztatás

Sejtszintű felbontással rendelkező jelölésmentes molekuláris pathológiai vizsgálatokra alkalmas tömegspektrometriás berendezés kifejlesztése


Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Kis mintaigényű (néhány mikró liter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése - befejeződött.


Sikeres pályázat - Széchenyi 2020

Sikeres pályázat - Széchenyi 2020

Az egészséges embriók fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló embrionális tápoldat kifejlesztése.


Sikeres pályázat

Sikeres pályázat

Kis mintaigényű (néhány mikroliter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése


Tájékoztatás sikeres pályázatról


 

Kedvezményezett neve: KROMAT Kft.

A projekt címe: Robotizált invitro fertilizációs (IVF) embrionális tenyésztési rendszer fejlesztése”

A projekt tervezett befejezési dátuma:  2025.03.25.

Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00067

A szerződött támogatás összege: 891 760 000 Ft - A Szegedi Tudomány Egyetemmel konzorciumban

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Korunkban drasztikusan nő az asszisztált reprodukciós beavatkozások száma. Az agráriparban, a magas értékű haszon-, és versenyállatok tenyésztésénél gyakorlatilag egyeduralkodó az IVF procedúra, amelynek gazdasági, genetikai és állategészségügyi okai vannak. Emellett a társadalom és az egyén számára is beláthatatlan problémát okozó, egyre fiatalabb és nagyobb számú párt érintő meddőség miatt a humán IFV aránya is jelentősen növekszik. A jelenleg alkalmazott IVF technológiák során a fejlődő embrió olyan környezeti, kémiai és élettani hatásoknak van kitéve, amelyek károsan befolyásolják egészséges fejlődését és így a sikeres beágyazódás kialakulását. A nem kívánt hatások eredményeként a sikeres embrionális implantáció kialakulásának viszonylag csekély, mintegy 30%-os a valószínűsége. Ez a nagyfokú eredménytelenség növeli a sikertelen IVF beavatkozások számát, amely óriási gazdasági kiesést, többletköltséget és rizikót jelent. Jelenleg az IVF technológia fejlődésével kielégítően nyomon követhető a fejlődő embrió morfológiai és biokémiai változása, azonban ritka az a megoldás, amely dinamikusan beavatkozik az embrionális tenyésztés menetébe.

 

A projekt során kifejleszteni kívánt, elsősorban állattenyésztési célra szánt berendezés, egy olyan embrionális tenyésztésre alkalmas rendszer, amely biztosítja az optimális körülményeket az embrió egészséges fejlődéséhez a beültetés előtt, így növelve a sikeres beágyazódások arányát. Az automatizálható rendszer alkalmas lesz a petesejt és spermium szelekciójára és a megtermékenyített embrió fejlődésének monitorozására és nyomon követésére, valamint a tenyésztési körülmények aktív szabályozására. Nemzetközi piacon sincsen hasonló megoldás, ezért a projektünk eredménye egyedülálló fejlesztést jelent. A jelenlegi fejlesztések az embrió élet-, és beágyazódási képességének diagnosztikai faktorait vizsgálják, azonban olyan teljes rendszer nem ismert, amely aktívan befolyásolja a korai embrionális fejlődést. Célunk, hogy olyan beavatkozás-mentes rendszert hozzunk létre, amely optimális állapotot biztosít az in-vitro körülmények között fejlődő embrió

számára. A berendezést alkalmassá tesszük a fizikailag, morfológiailag és élettanilag legjobb minőségű petesejtek és spermiumok meghatározására, kiválasztására és szeparálására. A rendszert elsősorban a haszonállat-tenyésztés alkalmazhatja, azonban a berendezés átalakítás nélkül közvetlenül alkalmas lehet humán IVF klinikai felhasználásra is.

 

A projektben kifejlesztendő termék egy olyan komplex rendszer, amely tartalmazza a fertilizációra alkalmas berendezést, a tenyésztési körülményeket szabályzó inkubátort és az embriók fejlődésének nyomon követésére alkalmas szenzorhálózatot és kiértékelő algoritmust. Az inkubálást követően, a beültetésre alkalmas embriók a rendszer segítségével egyből a fajra jellemző beültető kapillárisba tárolódnak el így azok nem érintkeznek a külső hatásokkal. Ezt követően az embriók folyékony nitrogénben könnyen és biztonságosan eltárolhatók a felhasználás időpontjáig.

 

A projekt során kifejlesztett innovatív termék egy globálisan egyedülálló újdonság, jelenleg nem létezik olyan embrionális tenyésztési rendszer, amely automatizálhatóan, összetett molekuláris diagnosztikára és képfeldolgozásra alapozó szenzorhálózatra épülő vezérléssel növelné az embrionális fejlődés és beágyazódás hatékonyságát.

vissza