Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

„Az egészséges embriók korai fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló, új generációs, személyre/egyedre szabottan optimalizált embrionális tápoldat kifejlesztése”


Sikeres pályázat - tájékoztatás

Sikeres pályázat - tájékoztatás

Sejtszintű felbontással rendelkező jelölésmentes molekuláris pathológiai vizsgálatokra alkalmas tömegspektrometriás berendezés kifejlesztése


Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Kis mintaigényű (néhány mikró liter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése - befejeződött.


Sikeres pályázat - Széchenyi 2020

Sikeres pályázat - Széchenyi 2020

Az egészséges embriók fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló embrionális tápoldat kifejlesztése.


Sikeres pályázat

Sikeres pályázat

Kis mintaigényű (néhány mikroliter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése


Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról


Kedvezményezett: "KROMAT" Műszerforgalmazó Kft.

 

Projekt címe: „Az egészséges embriók korai fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló, új generációs, személyre/egyedre szabottan optimalizált embrionális tápoldat kifejlesztése” 

Megvalósítás időtartama: 2018.11.05. - 2021.02.02.

 

Projekt kódja: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00067

 

Vissza nem térítendő támogatás összege: 243.885.759, - forint

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Tárgy: Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

 

Az embrionális fejlődés korai, legérzékenyebb szakasza egy rendkívül összetett biokémiai folyamat, amely alapvetően meghatározza a sikeres endometriális beágyazódást, fejlődést és így az egészséges utód születését. A sikertelen mesterséges megtermékenyítésre épülő beavatkozások magas aránya óriási gazdasági hátrányt jelent világszerte, hiszen jelenleg a fejlett állattenyésztés szinte teljes mértékben az jól kontrollált asszisztált reprodukciós technológiára épül. Ez mellett az előkészítő hormonális beavatkozások, a petesejtek kinyerése, az embrió beültetése mind-mind a magas költség mellett, komoly stressz hatással, rizikóval járnak. Jelenleg az IVF beavatkozások nagy része eredménytelen (65-70%), és sajnálatos módon a leggondosabb törődés és a legmodernebb technológiák ellenére sem jön létre a kívánt terhesség.

Az IVF technológia során az embrió tenyésztésére használt embrionális tenyésztő folyadék nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat, antibiotikumokat stb., ezek a vegyületek a tápoldatban olyan kezdeti koncentrációban vannak jelen, hogy elegendő mennyiségű anyag legyen a blasztociszta fejlődésének első 3 illetve 5 napjára, ugyanis ekkor történik meg az embrió beültetése a leendő anyába. Az IFV technológia sikerességét növelő komplex stratégiánk első elemeként egy megnövelt hatékonyságú IVF embrionális tápoldat kifejlesztését végeztük el. Új stratégiát alkalmazva, megterveztünk és előállítottunk egy olyan speciális összetételű tenyésztő médiumot, amely segítségével a sikeres terhességek kialakulása a kezdeti 30-35%-ról 55-60%-ra emelkedett. Az új tápoldat hatékonyságát, egér modellen, illetve ló és szarvasmarha tenyészállatokon bizonyítottuk. A tápoldat összetétele és előállítási technológiája jelenleg nemzetközi iparjogvédelmi fázisban van.

Reményeink szerint, a kifejlesztett speciális embrionális tápoldat előállítási stratégia a közeljövőben a humán reprodukciós technológia részévé válhat, így segítve világszerte az eredménytelenül gyermeket tervező párok álmait.

 

vissza