Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

Tájékoztatás a projekt sikeres zárásáról

„Az egészséges embriók korai fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló, új generációs, személyre/egyedre szabottan optimalizált embrionális tápoldat kifejlesztése”


Sikeres pályázat - tájékoztatás

Sikeres pályázat - tájékoztatás

Sejtszintű felbontással rendelkező jelölésmentes molekuláris pathológiai vizsgálatokra alkalmas tömegspektrometriás berendezés kifejlesztése


Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Kis mintaigényű (néhány mikró liter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése - befejeződött.


Sikeres pályázat - Széchenyi 2020

Sikeres pályázat - Széchenyi 2020

Az egészséges embriók fejlődését és beágyazódását pozitívan befolyásoló embrionális tápoldat kifejlesztése.


Sikeres pályázat

Sikeres pályázat

Kis mintaigényű (néhány mikroliter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése


Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.


Kedvezményezett: Kromat műszerforgalmazó Kft.

Projekt címe: Kis mintaigényű (néhány mikró liter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése

Időtartam: 2017.01.01. - 2018.12.31.

Projekt kód: KFI_16-1-2016-0191

Támogatás összege: 231.107.720, - Ft.

Tárgy: Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

 

A projekt során olyan eljárásokat fejlesztettünk ki, amelyek alkalmasak biokémiai és klinikai diagnosztikai szempontból jelentős molekuláris folyamatok nyomon követésére. Elsősorban olyan enzimatikus változások vizsgálata volt a célunk, amelyek patológiás folyamatokhoz, tehát betegségekhez köthetök. Kutatás-fejlesztési munkánk során kidolgoztunk egy olyan eljárást, amely segítségével kis mennyiségű mintából is képesek vagyunk proteáz aktivitás és fehérje foszforiláció kvantitatív meghatározására.

A projekt második felében a módszer alkalmazhatóságának feltérképezése érdekében fej-nyaki és szájüregi tumoros betegek mintáinak vizsgálatára fókuszáltunk. Sajnálatos módon a fej-nyaki és orális malignus patológiás folyamatok által bekövetkező halálozási statisztikákban hazánk hosszú ideje igen előkelő, dobogós helyen áll. A gyakori megjelenés és a magas halálozási arány főként az nem egészségtudatos életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás, HPV fertőzés, diabétesz, rossz szájhigiénia) és a késői diagnosztika okozza. Mivel operatívan jól kezelhető lenne a betegség ezért a korai felismerés, diagnosztika alapvető fontosságú. Munkánk során diagnosztikai közegként a nem invazíven gyűjthető nyálat választottuk ki, amely szekréciója bonyolult biokémiai folyamat, amelyet számos betegség és patológiás folyamat befolyásol. Klinikai vizsgálatainkat és a diagnosztikai eljárás és a prototípus kifejlesztését teljes, nem stimulált nyálminták vizsgálatára építettük. Vizsgálataink során több száz fej-nyaki és szájüregi rákos beteg, valamint egészséges kontroll emberek nyálmintáit elemeztük. A módszer segítségével a malignus patológiás folyamatok már korai stádiumban is detektálhatók néhány mikró liter nyálmintából.

 

A klinikai eredmények alapján összeállítottuk az iparjogvédelemhez szükséges dokumentumokat és lefolyattuk a hazai és nemzetközi szabadalmi eljárásokat. Ennek eredményeként a projektben kifejlesztett technológia, eljárás és a célkészülék is iparjogvédelmi oltalmat kapott.

 

Budapest, 2019.

vissza