Új Agilent 8860 GC és 8890 GC

Új érintőképernyős kijelzővel, fejlett "smart" diagnosztikával a gázkromatográfia területén! A készülék monitorozása webes felületről vagy mobil eszközről is elérhetővé válik.

Agilent Intuvo 9000 GC

Forradalmi megoldások alkalmazása, mely felváltja a gázkromatográfiában szokásos fogyóeszközök használatát.

Agilent 1260 Infinity II LC

Az Agilent 1260 Infinity II UHPLC rendszer, a megbízható moduláris Agilent 1260 Infinity folyadékkromatográfiás rendszer teljesen megújult változata.

Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

Kedvezményezett: Kromat műszerforgalmazó Kft.

Projekt címe: Kis mintaigényű (néhány mikró liter), enzimatikus átalakulások kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára alkalmas chip kifejlesztése

Időtartam: 2017.01.01. - 2018.12.31.

Projekt kód: KFI_16-1-2016-0191

Támogatás összege: 231.107.720, - Ft.

Tárgy: Tájékoztatás a projekt sikeres befejezéséről.

A projekt során olyan eljárásokat fejlesztettünk ki, amelyek alkalmasak biokémiai és klinikai diagnosztikai szempontból jelentős molekuláris folyamatok nyomon követésére. Elsősorban olyan enzimatikus változások vizsgálata volt a célunk, amelyek patológiás folyamatokhoz, tehát betegségekhez köthetök. Kutatás-fejlesztési munkánk során kidolgoztunk egy olyan eljárást, amely segítségével kis mennyiségű mintából is képesek vagyunk proteáz aktivitás és fehérje foszforiláció kvantitatív meghatározására.

A projekt második felében a módszer alkalmazhatóságának feltérképezése érdekében fej-nyaki és szájüregi tumoros betegek mintáinak vizsgálatára fókuszáltunk. Sajnálatos módon a fej-nyaki és orális malignus patológiás folyamatok által bekövetkező halálozási statisztikákban hazánk hosszú ideje igen előkelő, dobogós helyen áll. A gyakori megjelenés és a magas halálozási arány főként az nem egészségtudatos életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás, HPV fertőzés, diabétesz, rossz szájhigiénia) és a késői diagnosztika okozza. Mivel operatívan jól kezelhető lenne a betegség ezért a korai felismerés, diagnosztika alapvető fontosságú. Munkánk során diagnosztikai közegként a nem invazíven gyűjthető nyálat választottuk ki, amely szekréciója bonyolult biokémiai folyamat, amelyet számos betegség és patológiás folyamat befolyásol. Klinikai vizsgálatainkat és a diagnosztikai eljárás és a prototípus kifejlesztését teljes, nem stimulált nyálminták vizsgálatára építettük. Vizsgálataink során több száz fej-nyaki és szájüregi rákos beteg, valamint egészséges kontroll emberek nyálmintáit elemeztük. A módszer segítségével a malignus patológiás folyamatok már korai stádiumban is detektálhatók néhány mikró liter nyálmintából.

A klinikai eredmények alapján összeállítottuk az iparjogvédelemhez szükséges dokumentumokat és lefolyattuk a hazai és nemzetközi szabadalmi eljárásokat. Ennek eredményeként a projektben kifejlesztett technológia, eljárás és a célkészülék is iparjogvédelmi oltalmat kapott.

Budapest, 2019.